Vidi Jug

Приступ развијеним апликацијама преко јединственог “паметног” портала настао је из потребе обједињавања свих апликација на једном месту, а кроз пројект  успостављања регионалног ГИС-а града Лесковца и општине Лебане.

Лебане је смештено на ушћу Шуманке у Јабланицу, која у даљем току пролази кроз Лесковачко поље и позната је као највећа сушица у Србији. Лебане се налази на магистралном путу Лесковац – Приштина, 21 km југозападно од Лесковца, који је седиште Јабланичког округа. Лебане је котлина која је окружена брдима и планинама са локацијама изузетног туристичког потенцијала. Предео са разноврсном флором и фауном погодан је за спорт, рекреацију и ловни туризам.

 

Општине у окружењу су Медвеђа, Бојник и град Лесковац. 

 

Лебане је најпознатије по археолошком локалитету из рановизантијског периода Јустиниана прима Царичин град, подно Радан планине. Овај град из 6 века градио је цар Јустиниан и до данас су остаци сачувани у свом изворном облику. Влада РС је основала 2021. године Међуресорну радну групу за развој јужне Србије, где се међу приоритетним пројектима налази Царичин град. Циљ је комплетно уређење овог локалитета, да би се нашао на листи културне баштине коју штити Унеско.

У самом центру Лебана налази се зграда Дома културе „Радан“ који под тим именом постоји од 1979. године. У истој згради данас је смештена и Библиотека „Бранко Радичевић“ која је основана након 2. Светског рата. Поред три основне школе, „Радован Ковачевић Максим“ и „Вук Караџић“ у самом Лебану и „Радоје Домановић“ у Бошњацу постоје и 18 издвојених одељења ових школа по месним заједницама. Поред објеката образовних установа, Дома културе и Општинске управе Лебане, постоји и Дом здравља, Основни суд који је надлежан за три општине Лебане, Бојник и Медвеђу, Спортска хала, градска пијаца, две индустријске зоне у Лебану и зелена зона у Бошњацу. 

Поред културних, забавних и спортских манифестација које се организују за веће празнике постоје и следеће манифестације под покровитељством општине Лебане: 

  • Међуокружна смотра аматерских позоришта
  • Ликовна колонија „Јустиниана Прима“
  • Културно лето
  • Новембарски дани културе
  • Парадајз фест
  • Теодора фест

У прошлости је Лебане имало развијену привреду захваљујући фабрикама које су радиле. Данас успешно послују фабрика предива Лебантекс, Виатек, Девера фарм, Раданска ружа, Видра доо Лебане, СНБ Бошњаце, АМД Живков млин, МАК интернатионал, Роштиљко, Интерфуд, хладњаче и неколико центара за откуп пољопривредних и шумских производа који се пласирају на Европско тржиште.

Пољопривреда је била и остала доминантна делатност становништва руралног дела Лебана, са преко 20 000 хектара обрадивих површина. Повртарство је најбоље развијена грана пољољопривреде којом се бави претежно становништво у равничарском делу, док су сточарство и воћарство заступљени у брдско-планинским крајевима. Општина Лебане је водећа у производњи парадајза у региону са 4 милиона засађених корена годишње.